Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Depresszió-előzd meg,győzd le!

2008.12.05

Depresszió-előzd meg,győzd le!

A depresszió szó több különböző pszichiátriai diagnosztikai kategória összefoglaló, köznyelvi elnevezése. A depresszív állapot általános értelemben olyan jelenségekkel írható körül, mint hosszan tartó lehangoltság, szomorúság, melankólia, búskomorság, veszteségérzet, elesettség, apátia, katatónia, halálvágy, öngyilkossági késztetések stb. E tünetek közül némelyik a legtöbb ember életének hosszabb-rövidebb időszakában megjelenik. A depresszió kifejezés szabatos használata azonban megköveteli, hogy különbséget tegyünk az „elhúzódó rosszkedv állapota”, illetve az alább jól körülírt betegség között.


Diagnosztikus kritériumok:

1. A nap legnagyobb részében és csaknem minden nap levert hangulat, amelyet az egyéni beszámoló (pl. szomorúság vagy üresség érzése) vagy mások megfigyelései (pl. könnyezni látják) jelez. Figyelem! Gyerekeknél vagy serdülőknél elég az ingerült hangulat jelzése.
2. Az érdeklődés és öröm jelentős csökkenése minden vagy majdnem minden tevékenységben a nap túlnyomó részében, és majdnem minden nap (akár szubjektív beszámoló, akár mások megfigyelése).
3. Jelentős súlycsökkenés vagy -gyarapodás (havonta a testsúly 5%-át elérő változás) diétázás nélkül, vagy az étvágy jelentős csökkenése/növekedése csaknem minden nap (gyermekekben a súlygyarapodás elmaradása).
4. Insomnia vagy hypersomnia csaknem minden nap.
5. Motoros agitáció vagy gátoltság csaknem minden nap (mások megfigyelése, nem elegendő csupán a nyugtalanság vagy meglassultság szubjektív érzete).
6. Fáradtság vagy anergia csaknem minden nap.
7. Értéktelenség érzete vagy kifejezett, illetve inadekvát önvádlás/bűntudat, akár téveszmés fokban is, szinte minden nap (nem pusztán a beteg-lét miatti lelkiismeretfurdalás vagy bűntudat).
8. Csökkent gondolkodási, összpontosítási vagy döntési képesség, szinte minden nap (akár szubjektív élmény, akár mások megfigyelése).
9. A halál gondolatával való gyakori foglalkozás (nem csak halálfélelem), visszatérő öngyilkossági gondolatok konkrét terv nélkül vagy öngyilkossági kísérlet vagy konkrét öngyilkossági terv.

* B: A tünetek nem elégítik ki a bipoláris kevert epizód ismérveit.
* C: A tünetek klinikailag jelentős szenvedést, vagy a szociális, foglalkozási vagy egyéb fontos működések romlását okozzák.
* D: A tünetek nem kémiai anyag (pl. visszaélésre alkalmas szer, gyógyszer) vagy általános egészségi állapot (pl. hipotireózis) közvetlen élettani hatásának tulajdoníthatóak.
* E: A tünetek nem magyarázhatók gyászreakcióként (azaz egy szeretett személy halálát követő két hónapot meghaladóan is fennállnak) vagy észrevehető funkcionális károsodást jeleznek (beteges értéktelenség-tudat, öngyilkossági gondolatok, pszichotikus tünetek vagy pszichomotoros retardáció).

Fontos:Ha ilyen betegségben szenvedsz,AZONNAL fordulj orvoshoz,mert súlyosbodhat,és HALÁLHOZ vezethet!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 393244
Hónap: 1831
Nap: 48