Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a gond a diszlexiával?

2009.01.17
Éjjel tollbamondásokról álmodsz,a tanár megint azt véste a füzetedbe,hogy olvashatatlanul írsz.A matekfeladatokat nem tudtad megcsinálni.Honnan ez a sok gond?Pedig van eszed,remek fantáziád,és...diszlexiád van.
 
 
 
Kép
 
 

Az meg mi? 

Diszlexia-biztos hallottad már ezt a kifejezést.Hiszen gyakran emlegetik  a suliban.Megnehezíti mind a tanárok,mind a diákok életét.Legegyszerűbben azt mondhatjuk,hogy a diszlexia az iskolai tananyag elsajátításában megnyilvánuló gondok összefoglaó neve.Elsősorban az olvasás,és az írás terén okoz gondot.

 

 

 

Az alábbi területekre osztható:

Diszlexia - olvasási nehézségek. Számodra még egy kurta olvasmány is gondod okoz.Maga az olvasás  is lassan megy,és amire  lap végére érsz,már nem nagyon emlékszel rá,mit is olvastál.Rosszul kötöd össze a betűket,hibásan olvasod el az adott szót,kevered a hasonló alakú betűket(b és p , m és n),a matematikai jeleket.Az olvasás során bizonyos kifejezéseket kihagysz,néha elfelejted,hol tartasz a szövegben,figyelmen kívül hagyod az összpontozást.

 

Diszgráfia - Gondok az írás technikájának elsajátítása terén. Az írásod-minden igyekezeted ellenére-kész macskakaparás.A betűid egyenletlenek,nem tartod a vonalat,néha olyan különös alakot öltenek,hogy később magad se tudod elolvasni őket.Írás közben több betűt is kihagysz,a hasonló alakú betűket(b,p,d) kevered,és ugyanilyen zavar mutatkozhat a hasonló hangzású betűk (p és b,k  és g) terén is.Az is megesik,hogy a betűnek a tükörképét veted papírra.

 

Diszortográfia - helyesírási zavar. A helyesírással mindenkinek lehet kisebb-nagyobb gondja,de te esténként a legegyszerűbb szavakban is képes vagy orbitális hibákat ejteni.Sok mindent a hangzás alapján vetsz papírra (például: mennyen) .

 Ne engedd hogy butának tartsanak.Ne bólints rá,a rólad alkotott sértő vélemKépényekre.Bizonyára rosszul esik,ha nem értenek meg.Ne engedd,hogy kinevessenek,ha valamit rosszul olvasol vagy rosszul írsz fel a táblára.A tanároknak,és szüleidnek igenis türelmesnek kell lenniük,hiszen te megfelelő segítség nélkül képtelen vagy megtenni azt,amit elvárnak tőled.Mutasd meg nekik ezt az írást, és mond meg,hogy a tanulási gondjaid nem lustaságból,vagy ambícióhiányból fakadnak.Egyszerűen bizonyos dolgok neked nehezebben mennek.DE TE MINDENT ELKÖVETSZ ANNAK ÉRDEKÉBEN,HOGY EZ MEGVÁLTOZZON.

 

 

 

Mit tehetsz?

Először is ne idegeskedj!Mindennap foglalkozz egy kicsit a helyesírással.Kérd meg anyukádat,vagy egy idősebb testvéred,hogy diktáljon neked nehéz szavakat,illetve kísérjen figyelemmel,amikor hangosan olvasol.Többször is olvasd el ugyanazt a szöveget.Amit csak lehet,ellenőrizz a helyesírási szótárban.Nyiss egy füzetet a Borzasztóan Nehéz Szavak számára.Írd bele azokat a szavakat,amelyek permanensen gondot okoznak a számodra.Ha az iskolában korrekciós foglalkozásra jársz,az ott feladott gyakorlatokat lelkiismeretesen végezd el.Keress a könyvesboltban diszlexiásoknak való gyakorlatokat,számítógépes oktatóprogramokat.Az interneten is találsz ilyen programokat,meglátod nagyon érdekesek.A nagy gondból meglátod,hamarosan morzsányi probléma lesz.

 

Hová fordulj segítségért?

-Az osztályfőnökhöz,vagy iskolai pszichológushoz.

-Nevelési tanácsadóhoz.

-Logopédushoz,vagy neurológushoz.

-A diszlexiával foglalkozó társasághoz.

 

Ők is diszlexiások voltak:  Brad Pitt, Katie Holmes, Bill Kaulitz, Britney Spears, David Bechkam.

 

Mit mond a pszichológus? 

A diszlexia velünk születik,de nem lehet azonnal észrevenni.Szerencsére ma má sokat javíthatunk az érintett gyerek állapotán.Minél előbb vágunk a terápiába,annál előbb lesz látható változás.Nincs értelme halogatni a terápiát.A megfelelő terápia után,később már nem okoz komoly akadályt a tanulásban.Tagadhatatlan,hogy ez nagyfokú kitartást igényel.A pszichológus igazolást adhat arról,hogy te diszlexiás vagy.Ezt érdemes megmutatni az iskolában,hátha ennek következtében enyhébben bírálja majd a tollbamondásodat.De ne az igazolás lobogtatásában lád a probléma megoldását.Fantasztikus képességeid vannak,mert a diszlexiások általában átlagon felüli képességekkel rendelkeznek,például remek fantázia.Dolgozz ezek kibontakozásán.Jan Christian Andersen diszlexiás volt,mégiscsodás meséket írt. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 398188
Hónap: 2060
Nap: 64