Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szenvedélybetegségek

2008.12.09

A dohányzásról leszokást segítő tippek

Kép Minden kornak megvannak a maga bálványai, amiket imád, és démonai, amik ellen keresztes hadjáratot folytat. Korunk első számú közellensége -joggal- a dohányzás, amelyhez hasonló eredménnyel talán csak a nemük választja szét az emberiséget két, egymástól jól elhatárolódó csoportra: a dohányzókra és a nemdohányzókra.

 

 

Mit tegyünk, és mit ne?

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a dohányzás nem egyszerűen rossz szokás, hanem egy életforma. Elhagyása tulajdonképpen egyfajta életmódváltást jelent, és követel meg. Igazából arról van szó, hogy rá kell szoknunk a "nemdohányzásra". Ennek tükrében kell tehát a leszokásnak is nekiállnunk. 

Új életformát kezdünk, kezdjük el tudatosan! Sokféleképpen letehetjük a cigarettát, de a tapasztalatok szerint, a legjobb, ha már előre készülünk új életünkre.
-Tűzzünk ki egy meghatározott időpontot, amikor abbahagyjuk!
-Ne feledjük, hogy a dohányzás jelentős örömforrás, nagy erejű szorongásoldó hatással rendelkezik. Dohányosként valószínűleg mi is alaposan kiaknáztuk e hatásokat. Letéve a cigarettát más módot kell találnunk szorongásaink levezetésére, és pótolnunk kell a dohányzás jutalmazó képességét is. Keressük meg tudatosan a nemdohányzó lét örömeit! A dohányzás például tompítja az ízérzést és a szaglást. Abbahagyva visszatérnek az ízek és az illatok a maguk teljességében. Ezenkívül még levegőt is kapunk. Az áporodott füstszag megszűnéséről nem is beszélve. Azonban fontos, hogy mindezt mindig tudatosítsuk magunkban. Így kialakíthatunk egy pozitív szemléletet, amely egyébként szorongásainkat is nagyszerűen megelőzi.

 

Kép-Sokat segítünk magunkon, ha elkezdünk rendszeresen sportolni. Használjuk ki, hogy kapunk újra levegőt, és javítsuk kondíciónkat! A fokozott izommunka növeli az opioid fehérjék mennyiségét a központi idegrendszerben, amelyek a kellemes érzetekért, az eufóriáért, a fájdalomcsillapításért felelősek. Jelentősen hozzájárulnak a testmozgás közérzetjavító hatásához. A sport egy lehetséges alternatíva a dohányzás szorongásoldó hatásának pótlására. Talán a legfontosabb: Bízzunk magunkban! Ne keseredjünk el, ha néha nem tudjuk megállni, és mégis rágyújtunk! Minden egyes cigaretta, amivel kevesebbet szívtunk, javította egészségünket. Egy-egy megbotlás nem tudja ezt semmivé tenni, de törekedjünk arra, hogy ez ne következzen be! Soha ne adjuk fel a harcot, inkább gondoljunk utána, miért gyújtottunk rá! Ha rájövünk, legközelebb, már számítva a szituációra, könnyebben tudunk védekezni a kísértés ellen.

-A rágyújtás szertartása komoly szorongásoldó. Találjunk ki helyette más szertartásokat, pl. szopogassunk el egy becsomagolt cukorkát, amit persze elő kell vennünk a zacskóból, kicsomagolni stb. A lényeg, hogy -legalább is az elején- helyettesítsük tudatosan valami más szokással.

 

Hazánkban is létezik a nikotin pótlására alkalmazható nikotintapasz. Ennek használata elsősorban akkor javasolt, ha már régóta erős dohányosok vagyunk (több, mint napi tíz szál cigaretta), illetve a dohányzás átmeneti (egy-két órás) megvonása is kínzó hiányérzetet vált ki. A tapasz felől háziorvosunknál, vagy patikusunknál érdeklődhetünk.

Ha eddig már többször próbálkoztunk, akkor is vágjunk bele! Tartsuk szem előtt azt az érdekes paradoxont, hogy a sikertelen leszokási kísérlet növeli a legközelebbi próbálkozás esélyét!

 

Alkohol

 A szervezetbe jutott alkohol sorsa


Az elfogyasztott alkohol normál körülmények között 15-90 perc alatt szívódik fel a gyomorból és a vékonybélből. Éhgyomorra ennél még gyorsabban jut el a vérrel a szövetekbe. A tömény italok irritálják a gyomor nyálkahártyáját és lassítják a felszívódást, ezért a 20-30%-os alkoholtartalmú italok szívódnak fel a leghamarabb.
A máj hivatott lebontani a szervezet számára mérgező anyagok, így az alkohol nagy részét is; ő a beépített detoxikáló. Kapacitása azonban véges, ezért a mértéken felül fogyasztott etilalkoholnak lassan "megadja magát". Értelemszerűen ugyanolyan mennyiségű alkohol elfogyasztása több napra elosztva kevésbé terheli meg a májat, mint az egyszeri nagy mennyiség.
 
Kár a májért

Az alkoholos májkárosodás leggyakoribb kezdő tünete a zsírmáj, ekkor a májsejtekben túlzott mennyiségű zsír halmozódik fel. Kialakulása a huzamos ideig tartó, állandó megterhelés következménye. A zsírmáj a szerv enyhe megnagyobbodásától eltekintve tünetmentes, de a májfunkció-vizsgálat már képet ad állapotáról. A májkárosodás mértéke egy bizonyos enzim, a gamma-glutamil-transzpeptidáz (gamma-GT) nevű, a máj, a vese és a hasnyálmirigy által termelt enzim vérbeli koncentrációjával
jellemezhető, amit az alkoholos májkárosodás jellegzetesen megnövel.

 

KépTovábbi súlyos problémák

 

Az alkohol általános sejtméreg, tehát nincs olyan szerv, amire ne hatna, és nincs olyan betegség, aminek kialakulásának ne kedvezne a májnak problémát okozó mennyiség.
A mértéktelen ivászat köszvényes rohamot, hasnyálmirigy-gyulladást, szívritmuszavart és szívizom-elfajulást is okozhat. A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a szájüregi, a gége-, a gyomor-, a máj- és a vastagbéldaganatok, nőknél az emlőrák kialakulásának esélyét.
A szervi betegségek kialakulása nem csak a függőség esetén fenyeget, bizonyos mérték fölött minden korty alkohol közelebb visz hozzájuk. Ezért a fent említett betegségek a nagyivókat éppúgy megtámadhatják, bizonyos veleszületett májrendellenességek pedig amúgy még ártatlan mennyiségek elfogyasztása esetén is vezethetnek májkárosodáshoz.
A légzőszervi, agyérrendszeri megbetegedések gyakorisága is nő a fokozott alkoholfogyasztással, továbbá a balesetveszély miatt gyakoribbak a különböző sérülések.

A drogokról
Az emberek többsége tájékozatlan a kábítószerekkel kapcsolatos kérdésekben, és ez érhető is. Rengeteg kusza és pontatlan információ vesz körül bennünket, és a helyzetet csak nehezítik az érzelmekkel színezett, nem ritkán elfogult újságcikkek. Ahhoz, hogy átláthassuk a helyzetet, a témát alaposan, több szempontot és véleményt is figyelembe véve kell megismernünk.

Leginkább 12-16 éves fiatalok körében terjedt el használata, de vannak kisebb gyerekek is, akik már kipróbálták. Gyakran válik közkedveltté kicsi, zárt közösségekben például iskolában, aztán abbahagyják. Úgy tűnik, hogy használatát nagyban befolyásolja a divat és a csordaszellem. Csak kevesen folytatják tovább egyedül is a szipuzást. Használóik többnyire alacsony iskolázottságú, nehéz családi körülmények között élő fiatalok.

 

Az iskolákban egyre nagyobb hangsúlyt kap a drogokkal kapcsolatos tudnivalók oktatása, de hogy mi magunk is segíthessünk, tájékozottnak kell lennünk. Ha a családban felmerül ez a kérdés, felkészültebben állhatunk elébe, könnyebben meg tudjuk érteni és oldani a problémákat.

Bár a fiatalok, tizenévesek körében ritka az intravénás droghasználat, meg kell említenünk, mert e módszer a rizikótényezők egy újabb csoportját jelenti: a közös tűk és fecskendők használata rendkívüli veszélyt hordoz, megnő a fertőzések - például a vírusos hepatitisek és a HIV-fertőzés (vagyis az AIDS betegség) - kialakulásának esélye, növeli a túladagolás veszélyét, mivel a kábítószer közvetlen a véráramba kerül. Ha véna helyett artériába jut a szer, gangréna (üszkösödés) keletkezhet. Ha intravénás használatra alkalmatlan anyagokat, porrá zúzott tablettát vagy fertőző ágensekkel, baktériumokkal szennyezett drogok jutnak be a szervezetbe, tályogok alakulhatnak ki.

 

Jelek:

Gyakran nagyon nehéz észrevenni, különösképp az első próbálkozásoknál, vagy ha csak alkalmanként fordul elő. Az alábbi jelek figyelmeztethetnek bennünket:

- Gyors hangulatváltozások, a jókedv hirtelen átcsap morcos, levert, gyanakvó állapotba.

- Szokatlan ingerlékenység vagy agresszivitás.

- Étvágytalanság.

- Hobbik, sport, iskola és barátok iránti érdektelenség.

- Váratlanul fellépő álmosság vagy aluszékonyság.

- Hazudozás, alattomos viselkedés.

- Pénz és értéktárgyak megmagyarázhatatlan eltünedezése otthonról.

- Szokatlan szagok, foltok és jelek a bőrön, a ruhán vagy a lakásban.

Ám vigyázat! Könnyű összekeverni a fentiek némelyikét a serdülés normális jeleivel. Mielőtt bármit tennénk, győződjünk meg róla, nem valami más okozza-e a problémákat. Ne ítéljünk elhamarkodottan.


A drogokat hatásuk, illetve hatóanyaguk alapján csoportosítják. A stimulánsok a droghasználót "felpörgetik", élénkítik. A hallucinogének hatására különböző, a realitásban nem létező, utólag különleges intenzitásúnak minősítet színeket, képeket látnak a szer használói stb... Az ópiátszármazékok a mák (Papver somniferum) különböző kivonatai.

Stimulánsok

Amfetaminszármazékok

• Úgynevezett "party drogok", "speed", "gyors", "fehér", "ice" néven is ismertek.
• A speed az idegrendszert stimulálja, ébren tart. Növeli a légzés- és a szívfrekvenciát, használója energikusabbnak, élénkebbnek érzi magát tőle. Fokozhatja a magabiztosság-érzetet is.
• Vannak, akik étvágycsökkentő hatása miatt fogyasztják.
• A speed fehér vagy szürkés színű por, alkalmazói vagy orron keresztül szippantják, vagy vénásan adják be maguknak. A tablettákat itallal veszik be.
• Vénás használatánál a közös tűk és fecskendők miatt nagy a HIV, a hepatitis és más fertőzések veszélye.
• Akár kis dózisban is okozhat hangulatzavarokat, érzelmi kitöréseket, ingerlékenységet és nyugtalanságot.
• Rövid távon rendkívüli élénkítő hatása van, de a használatát követő napon igen kellemetlen másnaposság-érzetet okoz.
• Rendszeres használata alvászavarokhoz, paranoiához és egyéb idegrendszeri problémákhoz vezethet. Az alváshiány és az elégtelen táplálékbevitel a fizikum leromlásával jár. Rendszeres droghasználóknál depresszió is kialakulhat.

 

Kokain

Kép Rendkívül erős stimuláns. Ismertebb nevei: "coke", "snow", "szniff" vagy "kox".
• Tiszta állapotban fehér por, amit általában az orron át juttatnak a szervezetbe. Egy tükör felületén csíkokba rendezik, majd egy csövecskévé sodort papírlap segítségével az orron keresztül felszippantják (ezt nevezik "szniff"-nek).
• Előfordul intravénás alkalmazása, de cigarettában is szívható.
• Főbb hatásai közé tartozik az emelkedett hangulat, csökkent étvágy, a fájdalom és a fáradtság iránti csökkent érzékenység, az önbizalom növekedése.
• A szer okozta hatások iránt hamar kialakul a depedencia, ami a dózisok nagyságának és alkalmazásuk gyakoriságának növelésére sarkallja fogyasztóját.
• Végül az eufóriát felváltja a nyugtalanság, álmatlanság, hányinger és fogyás. A rendszeres fogyasztók a nagy alváshiány miatt idegessé, ingerlékennyé, paranoiddá és kimerültté válhatnak.
• A gyakori szippantás az orr belsejében lévő sejtek falának és az orrsövény szerkezeteinek pusztulásához vezet.
• Nem kétséges, hogy a kokainistáknak segítségre lenne szükségük, de nagyon nehéz őket rávenni, hogy azt elfogadják. A drog hatása alatt rendkívül magabiztosnak érzik magukat, de paranoiásan félhetnek attól, hogy orvoshoz vagy a drogambulanciákhoz forduljanak.

 

Crack

Kép • A crack elnevezés a kokain körülbelül mazsola nagyságú kristályait takarja, amelyet cigarettadohányba keverve szívnak el.
• A crack a kokain vízben oldhatatlan formája, ezáltal gyorsabban felszívódik. Hatása szinte azonnali, de nem hosszan tartó.
• Hatása a kokainéhoz hasonló, de annál intenzívebb és erősebb. Az eufóriaérzés csak pár másodpercig tart, de olyan űrt hagy maga után, hogy a drogos szinte azonnal kívánja a következő adagot. Vannak kábítószeresek, akik ilyenkor heroint adnak be maguknak, hogy csökkentsék az átmenetet.
• Néhányan egész életükre a crack rabjaivá válnak. De vannak olyanok is a kipróbálók között, akiknél nem alakulnak ki a fent említett hatások, vagy ha ha meg is ismerték azokat, mégsem váltak szerfüggővé.
• Az eufóriát végül a nyugtalanság, álmatlanság, hányinger és fogyás váltja fel. A rendszeres fogyasztók a nagy alváshiány miatt idegessé, ingerlékennyé, paranoiddá és kimerültté válhatnak. A gyakori használat felfüggesztésekor rövid ideig tartó depresszió és levertségérzés előfordulhat.
• A crackszívás különféle légzési panaszokhoz és mellkasi fájdalmakhoz vezethet.

Ecstasy

Kép • Diszkódrog, legismertebb beceneve az "ex".
• Tabletta (fehér, barna, rózsaszín vagy sárga) és különféle színű kapszula formájában kapható.
• Bevétele után körülbelül húsz perc múlva érezteti hatását, mely órákig tarthat. A kezdeti "rush" élményt nyugodtság és kellemes állapot követi, gyakran a színek és hangok iránti fokozott érzékenységgel. Néhány embernél azonban rosszullétet, a karban, a lábban és az állkapocs körül izommerevséget okoz.
• Nagy dózis rendszeres használata szorongáshoz, pánikreakciókhoz, paranoiához és alvászavarokhoz vezethet, de ezek a tünetek a szedés abbahagyása után általában elmúlnak.
• Az ecstasy olyan, mint egy erős stimuláns, használata ezért magas vérnyomás, szívbetegség és epilepszia esetén veszélyes lehet.
• Az ecstasy befolyásolhatja a koncentrációt és a koordinációt, hatása alatt az autóvezetés és bárminemű gép kezelése veszélyes.
• Rendszerint klubokban és diszkókban fogyasztják. Nagy a dehidráció (a nagy mennyiségű folyadékvesztés) veszélye, ami szívinfarktushoz vezethet. E jelenség könnyen bekövetkezhet az órákon keresztüli folyamatos táncoláskor, amikor a testhőmérséklet - elsősorban az Ecstasy használatakor - igencsak megemelkedik. E veszély kivédhető megfelelő, óránként körülbelül fél liter alkoholmentes folyadék bevitelével, amely pótolja az elvesztett testnedveket. Izotóniás italok és gyümölcslevek segíthetnek az izzadással elveszett sók pótlásában is. Fontos még, hogy a táncolás közben időnként pihenőt kell tartani.
• A víz nem ellenszere az Ecstasynak, de a sós ételekkel együtt fogyasztva csökkenti a dehidráció veszélyét. Az ecstasy utáni nagyfokú folyadékveszteség egészségbeli károsodásokhoz vezethet, és már haláleseteket is okozott. Ha valaki rosszul érzi magát az Extasy bevétele után, ne késlekedjen orvoshoz fordulni.
• Ma még senki sem tudja, milyen hosszú távú hatásai lehetnek a rendszeres Ecstasy fogyasztásnak. Bár függőség nem alakul ki, az utóbbi időben közölt tanulmányok feltételezik, hogy károsítja a máj- és agysejteket. Hasonló kutatások arra engednek következtetni, hogy az Ecstasy rendszeres használata növeli a súlyos depresszió és más idegrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét a későbbi életévekben.
• A fent ismertetett hatások a tiszta Ecstasyra vonatkoznak. Az Ecstasy nem mindig tiszta, különböző anyagokkal (az LSD-től kezdve a koffeinig) keverik, amelyek önmagukban is egy sor komoly mellékhatást okozhatnak.

Ópiátszármazékok

Heroin

Kép • A tiszta, jó minőségű heroin fehér por, amelyet a mákgubóból kinyert tej beszárításával nyernek. Színe barna lehet, ha más anyagokkal keverik. Két erős fájdalomcsillapító alkaloidája a morfin és kodein.
• Sokféle szintetikus opiát létezik, amelyeket fájdalomcsillapításra használnak. Ilyen többek közt például a methadon és a hidrokodein is.
• A heroin intravénásan, felszippantva (ezt nevezik "sárkányeregetésnek") és cigarettával juttatható be a szervezetbe.
• A heroin melegségérzetet és mély nyugalmat vált ki használójában, bár első használatkor nem ritka a hányinger és a hányás sem.
• A tolerancia és a fizikális dependencia gyorsan, pár használat után kialakul. A drogosoknak egyre nagyobb mennyiségeket kell beadniuk maguknak a hatás eléréséért, de egy idő után már nem is a hatás, hanem sokkal inkább a sejtek szeréhsége az, ami a heroin/vagy egyéb ópiát-származék használatára készteti a drogfüggőt.
• Az utcán árusított heroin nem tiszta: legtöbbször glükózzal (szőlőcukorral) hígítják, vagy akár hintőporral keverik össze, így a beadott anyag erősségét előre nagyon nehéz megítélni. Igen nagy a túladagolás veszélye, amely kómához és akár halálhoz is vezethet.
• A megvonási tünetek igen intenzívek és kellemetlenek lehetnek. Hasonlóak az influenzás panaszokhoz, izzadással, hidegrázással és remegéssel, csontfájdalommal járnak. Rendszerint egy héten belül elmúlnak, de a problémát nem ez, hanem a heroin utáni pszichés sóvárgás jelenti.
• Veszélyeket rejt magában a heroin intravénás alkalmazása is, különösképpen közös tű és fecskendő használata esetén HIV, hepatitis és egyéb vírusokkal való fertőződéshez vezethet.
Az ópiát-származékok a legkönyörtelenebb, legveszélyesebb drogok. Használója lassan sorvad el, a droghasználattól szellemileg, fizikálisan és pszichésen is leépül, önmaga torz árnyékává válik. A heroin, illetve az ópiát-származékok jelentik a droghasználókra a legnagyobb, halálos fenyegetést. Ha van drog, amitől a leginkább félteni kell önmagunkat, szeretteinket, gyermekeinket, az a heroin.

 

Hallucinogének

Kannabisz

Kép • A leggyakrabban használt tiltott szer. A lágy drogként megkülönböztetett, Indiában őshonos növényt a hallucinogének csoportába sorolják. Ismert még a következő neveken: "marihuána", "fű", "grass", "hasis", "has", "haska", "csoki", "shit", "gyep", "zöld", "zöldség", "gandzsa", stb…
• A cannabis tulajdonképpen az indiai kender, melynek különféle növényi részeit használják kábítószerként. Ez a növény a világ számos táján vadon nő, és Magyarországon is könnyen termeszthető. Többféle formában árulják. Kapható levele és szára - ez a fű; vagy a virágzó ágvégződésekből nyert gyanta szilárd, barna színű darabokban - ez a hasis.
• A cannabist általában pipában vagy dohánnyal összekeverve és cigarettává sodorva szívják. Ez utóbbit hívják "joint"-nak Ezenkívül belefőzhetik italba vagy ételbe is.
• Ha a légutakon keresztül jut be a szervezetbe, nagyon gyorsan felszívódik. Hatására az ember ellazul, jókedvűvé és beszédesebbé válik, fokozódik a színek és hangok iránti érzékenysége. A szer hirtelen étvágynövekedést is előidézhet.
• Vannak, akikre a szer depresszív hatással van, vagy akiknél (például lelkileg instabilabb személyeknél) használata pánikrohamot okoz.
• Kétségtelen, hogy a kábítószerekkel való ismerkedést cannabisszal kezdők minimális része átvált keményebb drogokra, és szerfüggővé válik, ennek bekövetkezte azonban korántsem törvényszerű, illetve a kettő között nincs ok-okozati összefüggés.

LSD

Kép• Gyakori becenevei: sav, "acid", "ablaküveg", "bélyeg", "lecsó", "trip", "tripcsi".
• Az LSD-t általában négyzet alakú szűrőpapírként (egy bélyeg hátuljára juttatva) árulják. Sokféle színű és különféle mintájú bélyeg kapható. Létezik acid tabletta és kapszula is.
• Miután lenyelik, hatása 30-60 másodpercen belül jelentkezik. Az általa keltett állapotot - mely akár tizenkét óráig is tarthat - hívják "trip"-nek.
• A trip alatt hallucinációk (nem létező dolgok látása vagy a valóság torzult érzékelése) léphetnek fel és tarthatnak órákig (gyakran 8-12 órán át). Az idő, tér, hely, hangok és színek keltette élmények összekeveredhetnek.
• Az agy a legkisebb mennyiségű LSD-re is reagál, így a használók sosem tudhatják pontosan, milyen hatást vált majd ki belőlük. Az agy az egész trip alatt egyfolytában izgalmi állapotban van, ez pedig pszichózist és hosszú távú idegrendszeri betegségeket generálhat!
• A trip ideje alatt sok baleset történik, főként autóvezetés, kerékpározás vagy gépkezelés közben.
• Általában nem alakul ki dependencia, de ha valaki sokat használja, a valós világtól nagyon elidegenedettnek érezheti magát.
• Évekkel később LSD bevétele és bármilyen figyelmeztető jel nélkül is újra kialakulhatnak a fenti percepciós (érzékelési) zavarok. E jelenség az ún. "flashback". Általában rövid ideig tart, de intenzív és nagyon zavaró.

 

"Bolondgombák" - Magic mushrooms

Kép • Sokféle gomba okozhat hallucinációt. Közülük több vadon nő az Egyesül Királyságban, például a Psilocybe (dél-amerikai gombafajta). Psilocybint, egy hallucinogén anyagot tartalmaz.
• Ehető nyersen vagy főzve, készíthető belőle teafőzet, kiszárítva sokáig eláll.
• A hatása nagyon függ az aktuális hangulattól és attól, hogy az ember mit vár a szertől, de a vizuális és akusztikus érzékcsalódások, a színek felélénkülése, az időben és térben való orientáció megváltozása mindig létrejön.
• Ezek a hatások általában félóra múlva jelentkeznek, három óránál tetőznek és kilenc órán át is tarthatnak. A hatások kialakulását megakadályozni vagy - ha már fennállnak - megszakítani nem lehet.
• Kis adagban boldogságot és a világtól való elkülönültség érzését kelti. Néha izgatottságot és pánikreakciót vált ki. Előfordulhat még rosszullét, hányás és gyomorfájdalom is.
• Kellemetlen hallucinációk is megjelenhetnek, rendszerint ismételt használatkor vagy rendkívül nagy dózis esetén, valamint akkor, ha már eleve izgatott vagy kifejezetten rossz hangulatban fogyasztják.
• A legnagyobb veszély a gombákkal az, hogy néha nem a megfelelőt szedik. És némely gombafajta rendkívül mérgező.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nos...

(Szerk., 2009.03.08 19:40)

Tudod ez saját gyűjtés,szóval jó lenne ha leírnád az oldalad címét,és kiírnád hogy a cikk innen van.

remelem

(kicsiszivi, 2009.03.08 15:51)

remélem nem harizol meg de levittem a cikkedet az en oldalamra

 

 

Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 352027
Hónap: 2203
Nap: 97