Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tamponok és egészségügyi betétek

2009.06.04

Az első havi vérzésed idején felmerül benned a kérdés, hogy vajon tampont vagy egészségügyi betétet használj-e. Annak érdekében, hogy segítsünk Neked a helyes döntés meghozatalában, az alábbiakban leírjuk a különböző termékek tulajdonságait és azt is, hogy hogyan használd őket.

 

Hogyan is működnek az egészségügyi betétek?

Kép Az egészségügyi betétek akkor szívják magukba a menstruációs folyadékot, amikor az már távozott a hüvelyből. Emiatt az egészségügyi betéteknek elég hosszúnak és vastagnak kell lenniük ahhoz, hogy fel tudják fogni az összes folyadékot és megakadályozzák a ruha beszennyeződését. Amikor egészségügyi betétet használsz, a szeméremszőrzet és a szeméremajkak elkerülhetetlenül érintkeznek a menstruációs vérrel, így ragadóssá válhatnak és kellemetlen illatot áraszthatnak magukból. Ezért is kell gyakrabban és alaposan megmosakodni a menzesz alatt.

 

Hogyan működnek a tamponok?

 


A tampon azért láthatatlan, mert ellentétben az egészségügyi betétekkel, a tampon a testen belül helyezkedik el, így leszámítva a kihúzószálat láthatatlan.

 

Érezhető a tampon viselés közben?


Amennyiben helyesen lett felhelyezve, a tampont nem lehet érezni, mivel a hüvelynek egy olyan szakaszán helyezkedik el, ahol nem vagy csak kevés érző idegvégződés található. Ha a tampont helyesen helyezték fel, akkor az stabilan a helyén marad és, ellentétben az egészségügyi betétekkel, nem mozdul el. Az izmok a helyén tartják.

 


Elveszhet-e a tampon a testemen belül?


A tampon nem veszhet el a testünkben, a hüvelyben fog maradni. Nem csúszhat feljebb a hüvelyben, mivel a méh bejárata túl keskeny ahhoz, hogy egy tampon átjusson rajta.

 


Valóban megbízható védelmet nyújtanak a tamponok?


Amennyiben megfelelően helyezik fel és időben kicserélik, akkor a tampon megbízható védelmet nyújt. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen gyakran kell cserélned a tampont, akkor a tisztasági betétek segítenek megóvni a fehérneműt. Hogy milyen gyakran kell cserélned a tampont, az a menstruációs vérzés erősségétől függ. Ez igazából csak tapasztalat kérdése - hamarosan megtanulod.

 

Elzárhatja-e a tampon a menstruációs vérzés útját?zárhatja-e a tampon a menstruációs vérzés útját?

Nem ! A tampon nem zárja el a menstruációs vérzés útját. A tampon a testben úgy viselkedik mint egy kis szivacs: magába szívja és a belsejébe vezeti a folyadékot amíg meg nem telítődik. Ezért, ha egy tampont túl sokáig nem cserélnek ki, akkor elkezd szivárogni. Hogy milyen gyakran kell cserélned a tampont, az a menstruációd erősségétől függ.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szakértő

(Évi, 2010.03.16 16:40)

Kedves Lányok!
Öröm nézni, hogy olyan oldalak is létrejönnek, ahol fontos dolgokat beszéltek meg egymással, egymás közt. Persze ez semennyire sem pótolja a személyes beszélgetéseket, de tanácsot, ötletet, tippet kérhettek egymástól. A menstuáció, a pattanások, a szőrzet megjelenése a testen nem tabutéma, hiszem egyszer az életében mindenki átmegy ezen az időszakon. Ez a felnőtté válás része. Ha bármilyen kérdésetek van a serdülőkorról, vagy lelki problémáitok vannak, esetleg a testeken nem értetek valamit, vagy csak túl kínosnak érzed mások előtt megkérdezni, fordulj hozzám ezen az e-mail címen:
kerdezzbatran@citromail.hu
Kérdezz bártan! Semmi sem ciki!
Évi

Lalának tanács...

(Eperke ^^, 2009.10.25 16:57)

Lala!
Ne az ujjaddal próbálkozz....mert ügye ha megvan akkor jobbban csúszik fel a tampon is! :D
Főleg az ob. mini..... =))
Sok sikert! :P
Puszii Eperke

------------

(puszedli, 2009.10.08 18:27)

Én csak néha használok tampont,jobban szeretem a betétet.

hmmhmm

(Klára12, 2009.07.31 22:40)

Én magamtól jöttem rá, először nem ment, de 2. próbálkozásnál már igen.

pestikiscsaj@citromail.hu

(pestikiscsaj, 2009.07.18 14:49)

A tampon használatra amikor megjött már akkor érett vagy. Csak nem mindegy, hogy mekkorával próbálkozol.
Dóra, sztem nem épp így értette Lala. Sejtésem szerint azt próbálja feltérképezni be fér-e neki a hüvelyébe egy tampon. De ha jól döntöd, akkor fájdalom nélkül be kéne férnie akár a hüvelyk ujjadnak is.
...?.!csajosgirl:D őőő...Szerintem eléggé gáz lehet majd, mertnem hiszem, hogy a nővérednek megmutatta volna az anyukája. Legalábbis é bitti nem hagynám. Egyedül sokkal könnyebb, de mindenek előtt nem is szorongasz.

Dóra

(Válasz Lalának, 2009.07.09 15:13)

Kedves Lala !
Ez az ujjas dolog, hát, iley NE nagyon csinálj, ugyanis az ujjad nem szívja magába a vért, sőt, ha ugyetlen vagy el is zárhatod az utat. Inkább betétet viselj, a tampon 16 éves koretól ajánlott, ekkor vagy érett rá. Ha nagyon ki szeretnéd próbálni a tampont ajánlom az Ob.Mini-t, amit 12 évesek is bátran használhatnak. Ha kényelmetlen ez is, maradj a betétnél, mert lehet, hogy a "ott" túl kicsi, hogy egy tampon beleférjen, de ne csüggedj, megfelelő próbálkozással és kellő türelemmel, meg lesz, amire vártál ! Sok szerencsét! DÓRI

Lala

(....., 2009.06.13 18:59)

Nekem tavaly jött meg. Azóta csak betéte használok. Amikor nincs meg próblom felhejezni az ujjamat a hüvelybe mert nem naon kényelmes a betét és hogy tudjam használni a tampont. De amikor fel akarom hejezni nagyon fáj. Szinte fel se megy. Ez mitől lehet? Mit tehetek ezellen?

.....

(Lala, 2009.06.11 18:49)

Nekem szerencsére még nem kell ilyenek viselnem(12 vok)De az tuti hogy csak betétet fogok használni!

...?.!csajosgirl:D

(csajos-girl, 2009.06.08 20:35)

szijasztok én egyzser e olvastam növérem beszélgetését a gépen(msn)és a barátnöjével arrol beszéltek hogy nekem már meg van lényeg az hogy növérem nekem nyolcadikba fogja megmutatni állitolag ...:s
szerecsére még csak hatodikos vagyok de nagyon ciki lesz
növérem elött ..:s
nagyon nem várom hogy eljöjjön az a idöszak ....:(
é félek a tampontol :(
szeritettek majd bátrn használhatom??
ti hogyan gondoljátok??,

 

 

Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 350336
Hónap: 2380
Nap: 64