Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érzelmeid szerint döntesz?

2008.12.14
Érzelmeid szerint döntesz?

Olvasd el, hol lakik a szíved!

 

Vajon miként megy végbe az érzelmi reakciók folyamata, és mi befolyásolja azt? Kérdezhetnénk úgy is, hol lakik a szív?

Érzelmi reakciók

Aki a szívére hallgat, az az érzelmeinek engedelmeskedik, azokat hagyja érvényesülni. Az érzelmek száma szinte végtelen, hiszen nincs két egyforma észlelő (szubjektum), nem is szólva arról, hogy a szituációk száma az egyedek sokszorosa. Az érzelmek az emberi egyedfejlődés során egyre gazdagodnak, finomodnak, sokrétegűbbé válnak, differenciálódnak. Függnek a tanultságtól, az élet során megélt tapasztalatoktól, az emlékektől.

Az érzelmi reakcióknak három összetevőjét szokás szétválasztani, ismételve, hogy ezen különválasztások erősen didaktikus jellegűek, mert időben az egész egy komplex folyamatban zajlik, az egyes komponensek szétválasztása mesterséges. Az érzelmi reakciók egyrészt vegetatív-szervi megnyilvánulásokkal járnak, ezek külső „tüneteit” mindenki jól ismeri, a bonyolultabb vegetatív, hormonális változásokat, történéseket már kevésbé.

Ugyancsak ismert a motoros (magatartási) jelenségek talán legismertebb megnyilvánulása, a mimika. A harmadik és legfontosabb, legárnyaltabb és leggazdagabb a verbális komponens, ahogyan érzelmeinket a beszéd igénybevételével lereagáljuk. Igazán az érzelmek nyelvi megfogalmazása adja a végtelen sokszínűséget, variációt.

 

 

Személyiség típusok

Ismert, hogy az egyik ember élete során csaknem minden esetben zajosan, indulatosan reagál le egy ingert, eseményt, míg a másik elnézően, megértően, „bölcsen”. Mint minden, az embert és a világot érintő lényeges kérdés, ez is mélyen foglalkoztatta a görög kultúrát.

 

  • A szangvinikus (vérmes) emberre jellemző, hogy heves érzelmekkel reagál, de indulata gyorsan lecseng.
  • A kolerikus (kholé: a sárga epe) ember épp ilyen heves indulatokkal reagál, de reakciói tartósak, huzamosan fortyog, „eszi a méreg”, az epe.
  • A manapság leggyakrabban használt alkattani kifejezés a melankolikus (a fekete epe dominálna, ha lenne ilyen). A természet furcsa játéka ez.
  • A negyedik típus a flegmatikus (phlegma: nyál). Az ilyen alkatú ember érzelmi reakciói gyengék, rövid ideig tartanak. Távolságtartó, a normaértékrendet kritikusan fogadja, bizonyos értelemben közönyös, cinikus. Az emberek a legkevésbé ezt a típust kedvelik, talán joggal. Természetesen számos más alkattani csoportosítás is ismert.

 

Hol van az érzelmi központ?

Tudományosan az érzelmek kialakulásának folyamatára, mikéntjére számos elképzelés ismeretes. A legizgalmasabb az olvasó számára talán az lehet, hogy mely agyi területek játszanak szerepet az érzelmek keletkezésében, hol „fészkel” az érzelmi központ. Manapság a tudomány véleménye arra tendál, hogy a lelki működések egy-egy központhoz kötése nem biztosan helyes, mert az egész agy vesz részt minden funkcióban. Az információra adandó tudatos (kognitív) válasz tehát már megfelelő érzelmi töltéssel és irányítottsággal rendelkezik, sőt azt adott esetben erősen befolyásolja is.

A lelki funkciók agyi központokhoz való kötöttségét sok klinikai észlelés is bizonyítja. Számos, a mindennapokban megfigyelt jelenség, orvosi észlelés ugyanis amellett szól (nem csak az érzelmek terén), hogy bizonyos területek sérülése eléggé meghatározott lelki változásokkal jár, ami egy-egy központ létezését erősíti meg, legalábbis egy-egy agyi terület dominanciáját az adott lelki funkcióban.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 369378
Hónap: 2578
Nap: 113