Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természetes alakformálás sétával

2009.02.10
Természetes alakformálás sétával - Jó formában lépésről lépésreSétálni még azelőtt megtanulunk, hogy beszélni tudnánk. Ez a mozgásforma nincs időhöz kötve, bárhol és bárki csinálhatja, feszesít, formál, fogyaszt, oldja a stresszt és ráadásul teljesen ingyenes. Nincs helye kifogásnak!

A sétálás kedvező egészségügyi hatásairól már sokat hallottunk, de kevesen tudják, hogy évente akár nyolc kilót is fogyhatunk heti négyszeri 45 perces könnyed sétával, anélkül, hogy az étkezési szokásainkon bármit változtatnánk. Az egyetlen feltétel a sebesség, vagyis hogy 15-17 perc alatt nagyjából 1,6 kilométert tegyünk meg. Philippe Moteau, a Francia Gyaloglók Szövetségének elnöke ezt felmérésekkel is alá tudja támasztani: „A legfrissebb tanulmányunkból kiderült, hogy a rendszeresen gyaloglóknak mindössze 1,6 százaléka szenved a túlsúlytól, míg a szinte sohasem sétálóknál ez az arány 11,3 százalék.” Ha hetente többször legalább 4 km/óra sebességgel sétálunk, az amellett, hogy jót tesz a vércukorszintünknek, segít több zsírt és kalóriát égetni.

Mindenki a saját tempójában
A sebesség szerint négy csoportra osztható egy gyaloglóedzés, és biztos, hogy ezek valamelyike tökéletes megoldást nyújt bárkinek, aki a levegőtlen edzőterem helyett szívesebben mozog a friss levegőn. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az előnyeit: bármilyen életkorban, bárhol, és akár egyedül is csinálhatjuk, tehát nem kell a barátnőnket nyaggatnunk, hogy kísérjen el. Társunk lehet akár a kutyánk is, de ha egyedül megyünk, remek alkalom nyílik arra, hogy rendszerezzük a gondolatainkat. A négy különböző változat a következő:
Séta: a tempó a közepesnél is lassabb, nagyjából 1 km-t teszünk meg 20 perc alatt. Ki mondta, hogy a bevásárlókörút alatt nem sportolhatunk? Így legalább a kirakatok és próbafülkék között nem csak a hitelkártyánk futja a köröket.
Közepes tempójú gyaloglás: a sétának ezt a formáját kellene a mindennapi életünk részévé tenni, ilyenkor nagyjából 12 perc alatt teszünk meg 1 kilométert. Próbáljuk a garázsban hagyni a kocsit, és gyalog menni, ahová csak lehet.
Sportgyaloglás: itt megfelelő technikával már a kar izmait is megdolgoztathatjuk. A könyököt emeljük derékszögnél magasabbra, és próbáljunk megtenni 1 kilométert kevesebb mint 8 perc alatt. Ideális mozgásforma azoknak, akik szeretnek a szabadban edzeni, és nem kezdők.
Gyors gyaloglás: ez már komoly edzéseknek is részét képezi. Óránként átlagosan nyolc kilométer megtétele a cél, és nem a lépések nyújtása a lényeg, hanem az egy percen belüli lépésszám növelése. Csak azoknak javasolt, akik valóban remek formában vannak, mert részletes tervezést, megfelelő erőnlétet és valamivel több időt is igényel.

Szigorú előkészületek
Kezdjük egyedül vagy egy lelkes barátnővel. Válasszunk kényelmes sportcipőt (kiváló ürügy egy csinos új darab megvásárlására, ha nincs még ilyenünk), a szandált vagy a tűsarkút magunkkal vihetjük a táskában, ha később szükség lesz rá. A helyes tartás nagyon fontos: egyenes háttal dolgozik legjobban a láb- és a farizom, a tüdő pedig így jut a legtöbb oxigénhez. Hogy pontosan tudjuk, milyen távot sikerült megtennünk, használjunk lépésszámlálót, majd a végén szorozzuk meg a lépések számát egy átlagos lépésünk hosszával.
Kezdetben különösen ügyeljünk arra, hogy szép helyen sétáljunk, így nem unjuk el túl hamar az egészet. Széles utcákat válasszunk, hogy ne kelljen folyamatosan kerülgetni a járókelőket. És a legfontosabb: mindig tűzzünk ki egy célállomást. Mondjuk a barátnőnk lakását, ahol frissítő tea vár, vagy a legközelebbi mozit, és vegyünk estére két jegyet, mielőtt visszafordulunk. Télen se feledkezzünk meg egy üveg ásványvízről, és mindenképp meleg sapkában gyalogoljunk, mert a hőveszteség 60 százaléka a fejbőrön keresztül távozik.
...
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hajnalka.p@citromail.hu

(hajnucikaaa, 2011.07.11 11:54)

A séta a legjobb mozgás szerintem, nem is fáradsz el benne igazán és ha a barátoddal/barátnőddel vagy közben, az csak plusz öröm. :) Én is minden este megteszek néhány kört a városban, ráadásul van egy Crocs Tone cipőm, amiben eleinte kicsit érdekes volt a járás, de gyorsan megszoktam.

 

 

Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 6
Összes: 325694
Hónap: 6950
Nap: 245