Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


4 tanulási trükk!!

2009.05.08

 

Csak ezt ne!!  

 

Trükk 1

Így osztod be az idődet:

Hazaérsz a suliból,eszel.aztán pihensz,majd megnézed a sorozatodat,és feltöltődve állsz neki a tanulásnak.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt gondolod: Már a sorozat végén az órát figyeled,és előre sajnálod magad,amiért nemsokára fel kell állnod a tévé elől.

A tény:      Megbeszéled önmagaddal,hogy még egy fél órát tévézel,aztán felhívod a barátnődet,és csak utána állsz neki a tanuklásnak.

A fejlemény: Azt gondolod,hogy ha már úgyis elment az idő,megvárod,amíg hazajönnek a szüleid,és akkor vonulsz el a szobádba tanulni,addig legalább tiéd a lakás,van időd önmagaddal foglalkozni.

Az eredmény: Beesteledik.Kezdődnek az esti sorozatok is,és jön a vacsora a családdal...Mikor fogsz tanulni?Még később?De hisz akkor már nem fog az agyad!

A taktika hibája: Elment a délutánod anélkül,hogy a tanulással vagy valóban önmagaddal foglalkoztál volna.A tévézés nem tölt fel,inkább energetikailag kimerít,így estére alig marad erőd a tanuláshoz.

 

A piramis csúcsa 

 

Trükk 2:

A taktika:Ha nem szeretsz órákig tanulni és könnyen elfelejteni a tananyag részleteit,akkor alkalmazd az ún.piramis-elvet!

A piramis-elv: A tudást úgy építed fel magadon,mint a piramist.A csúcson a legfontosabb információk találhatóak,majd egyre lejjebb haladva a részletek,majd legvégén a kiegészítő információk jönnek.

Így használd:  Figyelmesen olvasd el egyszer a megtanulandó szöveget,és közben jegyzeteld ki tőmondatokban a lényeget.Ezek a mondatok alkotják a piramis csúcsát!Ezeket hangosan olvasd fel legalább kétszer-háromszor is ,hogy megjegyezd-minél többször ismételed rl,annál biztosabban megmarad a fejedben.Rangsorold az információkat:melyiket szeretnéd megtanulni,melyiket nem.Ezután fusd át ismét a szöveget,hogy a részletekre is emlékezz,majd a végén a piramis csúcsán lévő,legfontosabb információkat újra ismételd el.

Pörgesd fel magad   

Trükk3

A taktika: Mindenek előttpörgesd fel magad,hangold magad jó kedvre,hogy legyen kedved tanulni!Készíts be magadnak egy pohár vizet,de zárd el a tévétés a  CD-lejátszót,hisz most te fogsz beszélni!

A motivációs elv:  Tegyük fel,hogy tetszik neked az egyik fiú az osztályban.Gondold el,mennyire imponálna neki,ha egy jókedvű,vicces feleletet adnál a tanárodnak.Játssz el a gondolattal,és képzeld el,hogy most a suliban vagy és gördülékenyen felelsz-hisz tudod az anyagot!Ezt akkor,,levetítheted''magadnak,ha éppen nincs fiú a láthatáron,akinek imponálni szeretnél...

Így használd:  Húzd alá a tananyag lényegét,majd játszd el,mintha a tanár kérdezne,te pedig válaszolsz.Ehhez eleinte még puskázhatsz a könyvből,majd kezd elölről,de minél kevesebb hibával!Beszélj hangosan,fűzz bele a mondatokba érdekes mellékinfókat is,és élvezd,milyen jó,amikor tudod az anyagot.Addig tartson az otthoni felelet,amíg nagyjából hibátlanul nem tudod a választ.

Bűvös jegyzetek 

Trükk 4

A taktika:Vegyél elő három különböző színű papírt,amelyekre készíts jegyzeteket.Az egyikre azt írd fel:mikor,hol,mi történt.A másodikra a fontosabb kiegészítő információk kerüljenek.A harmadikra az érdekességek.

A jegyzet -elv:  Miközben tanulsz,így megkeresed és logikai sorrendbe állíthatod az információkat,amelyek egymásra épülnek.Már a jegyzetelés is egyfajta tanulás,előbbre visz,mintha csak bámulnád a könyvet.

Így használd:  Vegyünk egy példát!Az első lapra írd fel a tényadatot,például:,,Mohácsi vész,1526.augusztus 29''. A másodikra:,  A Magyar Királyság vereséget szenved a török csapatoktól a mohácsi csatamezőn,ekkor kezdődik Magyarországon a török uralom.'' A harmadikra pedig ez kerüljön:,, A 25 ezer fős magyar sereg ellen I.Nagy Szulejmán szultán 80 ezer fős török sereggel vonul ki.A magyar király,II. Lajos menekülés közben belefullad a Csele-patakba...'' és így tovább.Így az ismétlésnél átláthatóbbá teszed az információkat.

Forrás:Bravó Girl
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Az én oldalam

(Tündi, 2010.10.29 15:35)

Szia!
Nagyon jó ez az oldal! Nem baj neked ha felhasználom az én oldalamhoz?

-.-

(Fluffy, 2010.06.21 22:52)

Köszi.:D
Szeptemberben majd alkalmazom.;)

tutti

(babaa*, 2009.12.25 23:54)

ezek nagyon jóók :D
kössziii<3

 

 

Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 334749
Hónap: 3611
Nap: 115